Peresi Cuvee a TOP 100-ban

Az utóbbi időben sokat hallani a médiában arról, hogy a hazai borok piacra jutását megnehezíti az egyébként gyenge minőségű, de olcsó import borok térnyerése. A Szőke pincészet jó példa arra, hogy a hazai borok nemzetközi megmérettetésben is megállják a helyüket. A pincészet titkát sokan próbálták már megfejteni, de a megbízhatóságon túl nyilván az juttatta el a Szőke borokat több kontinensre is, hogy bármiféle piaci igényt ki tudnak elégíteni.
A hazai megmérettetéseken folyamatosan jelen vannak „Matyi bácsi” borai, így a most megjelent mértékadó hazai TOP100-ban is trónkövetelő a dűlőszelektált PERESI CUVEE-vel, amelynek harmonikus ízvilága a barrique érleléssel teljesedik ki. A család már régóta foglalkozik szőlőtermeléssel, a szülők és nagyszülők is ismerték a szőlőtermelés minden fortélyát. Segítség is van, az 35 ha szőlőterületet és a hozzá tartozó családi pincészetet fiával, Zoltánnal vezetik, és közösen készítik a jobbnál-jobb borokat Gyöngyöstarjánban.

A nemzetközi piacokon már jó néhány éve sikeresen szerepelnek a Szőke pincészet borai. A teljesség igénye nélkül Svájc, Németország, Kanada és az USA-n belül Kalifornia ahová az export mennyiség döntő része kerül. Ez szükségessé tette a kapacitásbővítést a palackozás, a készáru készítés és tárolótér területén. Elkészült a SZŐKE Vinothéka is, amely kulturált borkóstolást és vásárlási lehetőséget kínál az ide érkező vendégek és kereskedők részére.

Ködös novemberi időben érkeztem a portára, de utunk akaratlanul is a pincébe vezetett, ahol a borok illata és a pince varázsa egyből meghozza a borkedvelő ember számára a hangulatot.

- Mondanál borászatról néhány érdekességet?

A pincészet borászati tevékenységére az igényesség és a kíméletesség a jellemző.
A fehérborokat - fajtától függően - irányított hűtött erjesztés után palackos, nagy-, illetve kisfahordós (barrique) érleléssel készítjük. A vörösborok héjon erjesztéssel készülnek Kékfrankos, illetve Cabernet fajtákból. Egy részük hagyományos ászokhordós érleléssel nyeri el végleges illatos karaktereit, másik részüket a vaníliás-füstös jelleg kialakulása érdekében barrique hordóban érleljük.
Az üzem tárolókapacitása több mint 3.500 hl, melynek fele korszerű, inox acéltartály a többi ászokhordó, illetve barrique hordó.
Érdekesség, hogy pl. a Sauvignon Blanc fajtát Újzélandi tapasztalatokra alapozva három különböző időpontban szüreteltük, ami az eltérő sav-cukor arányok miatt más-más karaktert kölcsönöz a bornak.

- Sokfelé megfordultál a világban, és úgy tudom mostanában érkeztél haza külföldről.

- Igen, jártam Dél-Afrikában ahol borászatokhoz hívtak meg. Ott a szüret érdekessége, hogy éjfélkor kezdik a nagy meleg miatt, és speciális fejlámpákkal dolgoznak. Amit reggel nyolc óráig nem tudnak feldolgozni, azt már másnapra hagyják. Így „védekeznek” hogy a feldolgozásra beszállított szőlő ne melegedjen fel.
Pár hónapja Kaliforniába kaptam meghívást, ahol Haraszthy Ágoston emlékünnep volt. Ő vitte ki az első tőkét Kaliforniába, és megalapítója a szőlőtermesztésnek és borászatnak a tengerentúlon. 

- A magyar borok iránt milyen az érdeklődés az Újvilágban?

- Az elmúlt időszak kapcsolatépítései közül talán az egyik legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy 2002-től rendszeresen szállítunk Kaliforniába, jelenleg 6 fajta bort. Amit itt látsz a készáru raktárban, azt éppen export megrendelésre csomagoljuk, és az elmúlt héten is indult konténeres borszállítmányunk Amerikába.

- Visszatérve az idei évjáratra. Milyen nehézségek voltak?

- A vegetációban nagy odafigyelést igényelt, hogy ne a megszokott módon végezzük a fitotechnikai munkákat az ültetvényben. A második zöldmunkánál figyeltük, hogy milyen a hajtásnövekmény fajtánként, és annak megfelelően végeztük el. Nagyon ügyelni kellett, hogy ne takarjuk ki a fürtöket, mert az erős napsugárzás szabályosan megégette a bogyókat. A szüret időpontjának meghatározása folyamatos fürtvizsgálatot igényelt. Ez azt jelentette, hogy refraktométerrel többször mintáztuk a fürt külső és belső oldalán található bogyókat, mert ezek érettségében is jelentős eltérések voltak, ami akár 2-3 mustfoknyi differenciát is jelentett. Miután megállapítottuk a szüret optimális időpontját a beltartalmi paraméterek alapján, a következő feladat, hogy a beérkezett szőlő minőségét megóvjuk a feldolgozás folyamán. A hűtés egyre lényegesebb, mert a szüreti időszakban nem volt ritka a 30C hőmérséklet. Ha nem hűtjük a szőlőt és a mustot, akkor elégnek az aromaanyagok, ami a borászat egyik alapeleme.

- A pincében tett kóstolás után bizton igazolhatom az újborok aromaanyagait, az óborokat pedig igazolta már az idő és a számtalan hazai és nemzetközi elismerés.
Kóstolás közben egy Márton napi borkóstoló jutott eszembe, ahol az egyik vörösbornál az almasavbontás folyamata zajlott.
Ezt az élményt most újra megtapasztalhattam, mert a Merlot-nál csodálatosan zajlott az almasavbontás, még pötyögött!

- Nehéz a bortól elszakadni, de néhány gondolatot megosztasz velünk a tápanyag-ellátásról?

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges jó vesszőbeéredésre. A tőkék nincsenek túlterhelve. Figyelünk a vegetatív és generatív egyensúly összhangjára. A területeink tápanyag-visszapótlása talajvizsgálat alapján történik. A növényvédelmet is hasonló gondossággal, előrejelzésre alapozva végezzük. A jó időzítésnek a növényvédelemben és a tápanyag-utánpótlásban is jelentősége van.
A tápanyag-ellátásnál a növény számára könnyen felvehető mikroelemeket is tartalmazó műtrágyát használunk. A termő ültetvényekben és az új telepítéseknél a YaraMilaTM  Cropcare klórmentes kertészeti műtrágyát juttatjuk ki. Ez a műtrágya biztonságosan alkalmazható a fiatal telepítéseknél is, és felvehető formában tartalmazza az oltvány gyökeresedéséhez szükséges tápelemeket. A borászat miatt különösen fontos a minőségi szőlő alapanyag előállítása, ezért ügyelünk a tőkekondícióra és a legjobb anyagokat használjuk a technológiában.

Köszönöm a beszélgetést, jó egészséget és sok sikert kívánok a munkához.

 

Szerző: Tóth Gábor

...vissza